APIE ETIKETĄ ŠIANDIEN- Popietės arbata. Patarimai.
Popietės arbata
Ritualo populiarumas. Kaip juo mėgautis? Ir kokius žodžius verta žinoti?
Ritualo populiarumas
Popietės arbatėlė Anglijoje išpopuliarėjo Catherine de Braganza dėka. Ji buvo portugalė. Tapusi Charles’o II žmona, į Angliją iš Portugalijos atvyko su didžiuliu kraičiu. Svarbią vietą jame užėmė birių lapų arbata, švieži apelsinai ir brangus porcelianas.
Tai, kas Catherine Portugalijoje buvo įprasta, Anglijoje tapo savotiška naujove, socialinį statusą žyminčiu ritualu. O kilmingieji netrukus ėmė ir patys karalienę kopijuoti, puikuotis brangia arbata iš brangaus porceliano. Taigi arbatėlės ritualas tapo ne tik laiko praleidimo būdu, laikas paužkandžiauti, bet įgavo svarbią socialinę funkciją – parodyti savo statusą.
Įdomumo dėlei pasakysiu, kad iki Catherine, arbata anglų kasdienybėje užleisdavo vietą kavai, nes pastaroji buvo pigesnė. Su Kinija tiesioginių prekybos kelių tuo metu nebuvo, tad arbata buvo ypatingos prabangos prekė. O jei ir naudojama, tai labiau gydymo tikslais.
Dabar išlikusi simbolinė popietės arbatėlės funkcija. Šis ritualas yra kaip neatskiriama kultūros dalis, simbolis. Juo turi galimybę mėgautis beveik bet kas, nepaisant socialinio statuso.
Kaip mėgautis- PATARIMAI
Neseniai teko viešėti popietės arbatėlės rituale ir mielai su Jumis pasidalinsiu praktiškais patarimais, kad jaustumėtės drąsiai, jei šį ritualą išbandysite pirmą kartą.
Kaina?
Pirmą kartą gali būti keblu suprasti, ko ir kiek užsisakyti. Pasidalinsiu savo patirtimi.
Paprastai kaina prasideda nuo 40 Eur už rinkinį. Matysite papildomą informaciją – kiek ir kokių sumuštinukų, angliškų sviestinių bandelių ir pyragaičių yra viename rinkinyje. Taip pat turėtų būti parašyta, kokia arbata mėgausitės.
Kiek tokių rinkinių užsisakyti? Atvirai kalbant, man vienai tokio rinkinio daugoka. Jei eisite trise, Jums galbūt pakaks ir dviejų. Tik turėkite galvoje, kad galėsite atskirai užsisakyti arbatos.
Ir žinoma, neskubėkite. Jei Jūsų neinformuoja, paklauskite, kokiam laikui Jums rezervuotas staliukas popietės arbatai.
Arbata
Prie kiekvieno arbatos puodelio rasite sietelį. Rekomenduoju juo pasinaudoti, nes kitaip arbatą gersite kartu su įkritusiais birios arbatos lapeliais. Pasinaudoję sieteliu tiesiog padėkite jį į jam skirtą indelį.
Aš mėgstu geros kokybės Earl Grey arbatą ir šlakelį pieno. Įprasta pirma pilti arbatą, tuomet –pieną. Visgi, turėtume žinoti, kad eilės tvarka, ką pilti pirmiau priklauso ir nuo regiono. Tad kartais galime išgirsti ir pamatyti įvairių rekomendacijų. Man priimtiniausia – arbata, tuomet pienas.
Užkandžiai
Jums atneš triaukštį stovą. Apačioje bus įvairūs sumuštinukai, aukščiau – sviestinės bandelės su atskirai padėtu džemu ir tiršta grietinėle, o trečiame „aukšte“ – pyragaičiai.
Pradedame nuo sumuštinukų. Valgome rankomis.
Tuomet, pasimėgaukime sviestinėmis bandelėmis. Perlaužiame rankomis (ne perpjauname) per pusę. Atsilaužiame gabalėlį, peiliu užtepame džemo ir kremo.
Galiausiai, pyragaičiai (If you have any room left, of course).
Naudingi žodžiai
Tam, kad ir Jums šis ritualas būtų malonus bei sklandus, siūlau keletą naudingų žodžių ir frazių.
Strainer – sietelis arbatai
Loose-leaf tea – birių lapų arbata
A cup and a saucer – puodelis su lėkštute
Pastries – kepiniai, pyragaičiai
Scones – angliškos sviestinės bandelės
Dėl tarimo. Nenustebkite, jei išgirsite kelis variantus: /skɒn/ arba /skoʊn/. Tarimo variantas skiriasi įvairiuose regionuose. Pasirinkite vieną iš jų ir nuosekliai vartokite.
Clotted-cream – tirštas grietinėlės kremas
Savo(u)r – mėgautis
Mėgaukimės kalba ir popietės arbata.